Frågor & Svar

Här kommer vi samla vanliga frågor & svar om våran äppelmust som vi uppdaterar löpande

logotyp

 

Hur länge håller äppelmusten?

Sv: Det står två år på kapsylen fram till årgång 2012 som är livsmedelsverkets krav. Från årgång 2013 har vi fyra års hållbarhet på flaskorna. Musten har ett mycket längre liv och kommer att utvecklas hela sitt liv som kan vara minst 10 år, beroende på hur man har förvarat den. Har ni väl öppnat flaskan bör den dricka upp helst direkt eller inom några dagar, om ni förvarar den i kylen.

 

Är det skillnad på årgångar?

Sv: Alla årgångar skiljer sig åt i aromer, friskhet och frukt. Årgångsskillnaden kommer även påverka hur musten kommer att utvecklas under mognaden på flaska.

 

Skiljer det sig år om man har samma äppelsort från olika ställen?

Sv: Absolut! Jordmånen och växtplatsen kommer att ha större inflytande än vilken äppelsort som odlas. Vi har flera muster av samma äppelsort från olika ställen och de uppvisar stor skillnad.

 

Vilken mat passar bäst till äppelmust?

Sv: Beroende på sort och läge så finns det massor av möjligheter till underbara kombinationer. Ofta passar mat med lätt sälta som gravade laxar, sushi mycket bra till must. Även mat med mycket hetta som grillad mat med lite starkare kryddning är utmärkt kombination. Allt av fläskkött passar ofta strålande till must. Självklart finns det många andra kombinationer som är strålande

 

Kan man lagra äppelmusten?

Absolut! Lagra den så svalt som möjligt så kommer den att ha ett spännande liv med en fruktig start som med åren kommer att kännas friskare och stramare som med åren blir kryddigare och mindre primöräpple. Musterna vi provar av vår must är från 2008 och de är strålande fortfarande men mycket olik sin ungdom.

 

Hur mycket socker är det i musten?

Inget tillsatt socker i våra muster! Musten har mellan 60 och 100 gr socker per liter men kommer att kännas torrare beroende på den friskhet som svenska äpplen har. Sockret är inte tillsatt utan är äpplets naturliga fruktsocker.

 

Vad är det för skillnad på must och juice?

Troligtvis är det språkigt och must är det svenska ordet för pressad frukt och används även vid pressat vin innan jäsning.

 

Varför är er must dyrare?

Svenska äpplen av specifika sorter och jordmåner av hög kvalitet kostar mycket pengar. Av de äpplen vi köper får vi ut ca 40-50% äppelmust av högsta kvalitet. Våra flaskor och vilja att spegla den unika terroiren och klimatet gör att det blir en högkvalitativ produkt som kostar en del pengar men skiljer sig avsevärt mot importerade och billigare varianter.

 

Kan jag besöka era odlare?

Några odlare går säkert att besöka men enklast är att åka till Tullgarns slott, Drottningholms slott eller Gripsholms slott och se de äppelträd som vi skördar där. Vill ni besöka så kontakta oss innan så skall vi försöka hjälpa er.

 

Vilka odlar era äpplen?

Vi köper äpplen av duktiga odlare runt Sverige som de flesta är svensk sigillmärkta och stolta över sina äpplen. Vissa äpplen plockar vi själva som Kungens slott och slotten och tomterna i Sparreholm. Vi köper via grossister som vi har täta samarbeten med för att få den unika frukt som vi vill ha tag på.

 

Var mustas era äpplen?

Vår idé är att hitta unika äpplen och musta dem där det finns kapacitet och kompetens för vår must.

 

Vart kan man köpa äppelmusten?

Eftersom vi jobbar med många grossister så är det svårt att svara på vart alla 14 sorter finns i Sverige och Norge. Systembolaget har två sorter och finns väl spritt över Sverige. Många av Sveriges bästa restauranger har dem men även cafeér och på slottet och Stockholmsstatshus bl.a.

 

Vad skiljer svenska och tyska/franska äpplen?

Sverige har ett unikt klimat med sitt nordliga läge och långa kust. De stora insjöarna och bergkedjorna gör att det finns massor av mikroklimat som påverkar äpplenas utveckling och smak. Natten är en kostnad för växter då de slutar växa och Sveriges vita/ljusa nätter ger en exceptionell kvalitet. Det svala klimatet gör att vi får friska syror och tunna skal med en ljuvligt stor smak som finns länge i smakupplevelsen

 

Är er äppelmust ekologisk eller kravmärkt?

I stort sätt är alla våra äppelodlare svensk sigill märkta även om det inte syns på flaskan. De muster som kommer från slott, gårdar och tomter är helt ekologiska och obesprutade och i vissa fall obeskurna.

 

Varför har ni gröna flaskor?

Vi är rädda för att ljuset skall förstöra vår musts arom och färg och skyddar då med en mörk flaska.

 

Varför har ni glasflaskor?

Vi vill vara en naturligt val som dryck till måltiden och vill då lika som vin och öl och andra måltidsdrycker vara med och förgylla middagen och då är glasflaskan självklar. Glas skyddar vår äppelmust bra och gör att den kan lagras med värdighet och ge njutning i många år framöver.

 

Vilken serveringstemperatur skall det vara?

Servera äppelmusten vid 4 grader så kommer den att värmas i glaset till en trevlig njutningstemperatur på 6-10 grader beroende på must.

 

Vilka restauranger serverar er must?

I skrivande stund så är det allt från restaurang F12 till Grand Hotell. Den finns spridd från Malmö till Vemdalen och Umeå. Urban deli, Djuret och Gondolen är andra restauranger i Stockholm. Den som läser det här och vet var den finns får gärna maila oss och berätta!

 

Är det några andra tillsatser eller konserveringsmedel i er must?

Nej, 100% äppelmust!

 

Varför pastöriserar ni?

Äpplena har massor av naturliga jästsvampar på skalen som skulle sätta igång en alkoholjäsning och snabbt göra den en annan äppelprodukt. För att få bort dem så pastöriserar vi försiktigt.

 

Varför är er must klar och andra inte?

Vi vill vara på middagsbordet i vackra glas och njutas som många andra goda måltidsdrycker och då tycker vi att den klara äppelmusten är läckrast. Man kan diskutera om vi förlorar något under filtreringen men vi tror att äpplenas ursprung ger mer än filtreringen tar bort och den klara musten ger i friskhet.