Must

Äppelmust


MustVi vill visa att det finns specifika områden i Sverige som med sina unika lägen gör att olika äpplesorter kommer att smaka olika. Sverige är ett långt land med massor av klimatzoner som påverkar grödors kvalitet. Lika självklart som att ett vin från södra Italien smakar olika från ett vin från norra kommer det vara med äpplen och potatisar från olika delar av Sverige. Tanken är att erbjuda restauranger ett alkoholfri dryck av superkvalitet att sätta till sina rätter eller avsmakningsmenyer. Äpplemusterna skall vara från stramt friska till aromatiskt runda med balanserad sötma.

Hållbarheten

Äppelmusten har en spännande utveckling i flaska och går mycket väl att jämföra med vin. De första tre månaderna är musten nymustad med mycket primärarom och fruktighet. Efter det stramas mustens fruktighet upp och den går in i en fas som håller väl minst i ca 2 år. Efter det börjar primäraromen att minska och kryddigheten att öka i musten. Vi har must från alla våra årgångar och de visar nya ansikten beroende på ålder, sort och årgång men ännu efter 6 år så ger de en härlig upplevelse, så det svåra svaret är: att vi inte vet.

Det är två år utsatt på kapsylen för musten fram till årgång 2012. Från årgång 2013 har vi fyra års hållbarhet. Då förvarad svalt/kyld och ej öppnad flaska.